Az életmódváltás annyira összetettnek és bonyolultnak tűnik elsőre, hogy sokan bele sem mernek kezdeni. Esetleg utánanéznek az egyes alternatíváknak, de amikor rájönnek, hogy mennyi mindenen kéne változtatni, megijednek, és már nem is akarják annyira.

Figyelni kellene az étrendre, a bevitt tápanyagokra, a mozgásformára, az alvásra, meg ugye ehhez egyfajta tudatosság is kell, ami egy gondolkodásmódbeli váltást is jelent. Kell ez nekünk pár mínusz kiló vagy egy kis stressz miatt? Ahhoz, hogy az életmódváltás valóban sikeres legyen, kell egy jó indok, és persze a tudatosság, hogy mi ezt tényleg szeretnénk az egészségünk érdekében.

Először érdemes végiggondolni, hogy mit tettünk eddig, hogy ott tartsunk, ahol most vagyunk, és mi is lenne a célunk az életmódváltással. Ha ezekre a kérdésekre már választ adtuk, jöhet egy másik fontos kérdés megválaszolása, hogy milyen életmódra is váltanánk.

Többféle étrend és életmód létezik. Nézhetjük a dolgokat holisztikus nézőpontból is, de dönthetünk úgy, hogy mindössze csak fogyni szeretnénk, és egy megfelelő diétát keresünk.

Fokozatosság és támogatás

Ha eddig sosem sportoltunk, nem diétáztunk, vagy egyáltalán nincsenek ismereteink a holisztikus szemlélettel kapcsolatban, mindenképp fontos, hogy fokozatosan építsük be az új életmódot az életünkbe. Ne vágjunk bele azonnal, hanem járunk utána, és készítsünk egy tervet (étendet, napirendet, edzéstervet stb.), ami alapján szeretnénk kialakítani az életmódunkat.

Ez lényeges lépés, mert ha belevágunk azonnal, akkor negatív tapasztalatok érhetnek minket, ami pedig akár negatív élményeket is okozhat, és elveheti a kedvünket az egésztől.

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, érdemes segítséget kérni. Legyen szó diétáról, életszemlélet váltásról vagy sportról, nagyon fontos, hogy szakember segítségét kérjük, hogy valóban hatékony és hasznos lehessen az életmódváltás.

Célszerű olyan csoportokat is felkeresni, és olyan embereket megismerni, akik hasonló utat jártak be mint mi, hasonló életmódot, életszemléletet választottak, így tudnak minket támogatni a törekvésünkben, segíteni az esetleges elakadásaink során.

További bejegyzések