A legtöbben még emlékszünk a nagy 2008-as válságra, ami nemcsak az embereket, hanem a kultúrát is érintette. Akkor a nagy könyves cégek jelentettek be váratlanul csődöt, és sokan maradtak az utcán, munka nélkül. 2020-ban a helyzet megismétlődni látszik, ugyanis a vírushelyzet néhány héten belül felidézte a 2008-as állapotokat, legalábbis a könyvszakmában dolgozók számára.

A koronavírus az online terjesztést is befolyásolja, ezzel pedig a kiadók bajba kerültek.

A jelenlegi helyzet nagyjából 20.000 munkavállalót érint, akik kiadók munkatársai, szerkesztők, lektorok, fordítók és korrektorok is. Bár az online eladás még mindig ugyanúgy működik, azonban annak is kevesebb a jövője, főleg, hogy a magyar kutatások szerint hazánkban nem szeretjük az elektromos formájuk könyveket, hanem inkább a papírt választjuk.

Azonban sok kiadó visszamondta a nagy megjelenéseket, ráadásul elveszítették a Könyvfesztivált és a nyári Könyvvásárt is. Amellett, hogy munkák tűnnek el, sokan csak annyit fognak észrevenni, hogy a kedvenc sorozatuk idén már nem jelenik meg.

Hogyan támogathatjuk a könyvkiadást?

Bár májusban végre kinyitottak a könyvesboltok, az egy havi kiesést mindenkinek pótolnia kell, arról nem is beszélve, hogy a két könyves fesztivál már le lett mondva. Az online árusítás most újra működik, és az emberek végre elmehetnek a boltba a kedvenceikért, azonban az a kiadás a jövőben is meg fog látszani.

Sok kiadó nem fog tudni új első könyves írókkal leszerződni, és csak a biztosat fogja tudni bevállalni, mivel be kell hoznia a lemaradást.

Most jött el az ideje, hogy mindenki, aki teheti, támogassa ezt a szakmát, hiszen ez nemcsak művészet, hanem értéket is képvisel. A papír könyvek felkapottak hazánkban is, érdemes most bevásárolni belőlük, és ajándéknak adni a szeretteinknek is.

Ezáltal nemcsak a könyvipart támogatjuk, hanem a kedvenc szerzőinket is, és biztosítjuk magunkat arról, hogy a jövőben is lesznek könyvek. Addig szükségük lesz erre a támogatása, amíg az e-book-ok felkapottabbakká nem válnak, ami a jelenlegi tendenciák szerint még várat magára.

További bejegyzések