A távmunka pár hónappal ezelőtt egyre fontosabbá vált az életünkben, és egy darabig még az is marad. Egyre többen választják ezt a formáját a munkának, nemcsak a vírushelyzet, hanem a saját kényelmük miatt is. Mégis vannak olyanok, akik falra másznak még a gondolatától is, hiszen csak úgy tudják elképzelni, mint az egész napos szenvedést.

Sokszor a tény, hogy el kell menni a munkahelyig, egy kis kikapcsolódáshoz vezet, legalább elhagyhatjuk a megszokott helyiséget. Mégis néhány egyszerű lépéssel kényelmes irodát varázsolhatunk az otthonunkba.

Az otthon dolgozás azt jelenti, hogy hosszú órákat kell a számítógép előtt eltölteni, ami kényelmetlennek tűnhet. Fontos azonban úgy gondolni a helyiségre, mint egy irodára. Vegyük el azokat a tényezőket, amik az otthonra hasonlítanak, és készítsük el a saját sarkunkat. Tehetünk dossziékat magunk mellé, jegyzetelhetünk a falra kihelyezett parafatáblára, elhelyezhetünk egy apró kukát, bármit, ami az irodai hangulatot teremti meg. Keljünk fel 30 percenként, hogy a szemünk és az izmaink is pihentetve legyenek. Akár végezhetünk pár guggolást is.

A jó testtartás fontossága

A kényelmes szék beszerzése is jó ötlet, fontos, hogy a számítógép szemmagasságba kerüljön. A karfa használata is kényelmessé teszi az ülést, emellett könnyebb, hogyha a számítógépnek egere van és görgető padja, a laptopokat inkább hanyagoljuk. Ha jól érezzük magunkat a sarokban, amit kialakítottunk, akkor sokkal könnyebb lesz a munka is. A jó testtartás szintén elengedhetetlen a kényelemhez. Helyezzünk egy kispárnát a derék környékére, így az ágyéki alátámasztás meglesz, üljünk nagyjából 90 fokos szögben.

Az irodában általában több mozgásra van lehetőség, a nyomtatóhoz kell menni, vagy beszélni kell egy kollégával, ez pedig a feszültséget is enyhíti. Ezért is fontos, hogy félóránként felálljon, és 20 percenként végezzünk egy rövid szemtornát. Ne használjunk túlzott fényt, mivel ez fáradtsághoz és fejfájáshoz is vezethet. Készítsük el a saját időbeosztásunkat a nap azon részében, amikor kevesebb otthon a zaj.

További bejegyzések