Ami eredetileg két hétnek indult, most már két éve húzódik. És ami az erkélyeken tapssal és az otthonmaradás határozott szándékával kezdődött, az mára óriási fáradtsággá és még aggasztóbb, példátlan formátumú és méretű gazdasági katasztrófává vált.

A mindennapi élet most már új szokásokat tartalmaz.

A The Conversation összeállítása szerint sok szokásunk megújult a COVID megjelenésével. A világjárvány előtt a legtöbb ember számára az arcmaszk felhelyezésének csak kozmetikai jelentése volt. A többit pedig az egészségügyi dolgozók vagy a túlbuzgó keleti turisták hordták. Mostanra azonban nélkülözhetetlen tartozékká váltak minden olyan tevékenységhez, amelyet mások társaságában végzünk.

A görbe ellaposítása, a hullámok megelőzése szintén rögeszmévé vált, nincs olyan ember, aki ne ismerné ezeket a kifejezéseket. Ezzel a terjedési sebesség lassítása volt a cél, így próbálva elkerülni az egészségügyi rendszerek összeomlását. Ami egykor csak a Balatonon vagy a tengereken volt ismert hullámként, arról a hétköznapokban is elkezdtünk beszélni.

Változások a személyes kapcsolatokban

Puszik, ölelések. Két éven keresztül alig mertünk egymáshoz nyúlni. A gyerekek kötelezően a képernyő elé ragadtak, hiszen se iskola, se étterem, se színház, se mozi nem volt. A koronavírus megjelenése óta a “zoom” már nem csak a kép nagyítását jelenti fotózáskor, hanem egy videóhívó alkalmazást. A Zoom az otthoni bezártság közepette jött, amikor ez egy egyszerű és – miért ne – nagyon szórakoztató módja volt annak, hogy közelebb érezzük magunkat a szeretteinkhez.

Egyértelmű azonban, hogy ezek az eszközök azért jöttek, hogy maradjanak, és használatuk a szakmai területre is kiterjedt: a számítógépes találkozók a világ dolgozóinak ma már teljesen természetesek, de a kongresszusok, előadások vagy kulturális tevékenységek megtartásánál is eszközeként szolgálnak. Az idő majd megmutatja, hogy – mint oly sok más, a világjárvány által előidézett dolog – ezek is itt maradnak-e. Egy dolog azonban biztos, az új szokásaink mára teljesen normálisnak és természetesnek tűnnek.

További bejegyzések