A lovaglásra sokan egy csodálatos sportként tekintenek. A lovak szeretete és tisztelete azonban meghaladja annak a fogalmát, hogy ezt az állatot valaki csupán közlekedési célokra használná.

Ha azonban lovaglunk, vagy a közúton lovat vezetünk, nem szabad megfeledkeznünk többek között arról sem, hogy a lóval való közlekedés a KRESZ szabályai szerint járműnek számít, pontosabban „nem motoros járműként” hivatkoznak rá.

A lovas kultúrának és a lótartásnak Hazánkban visszamenőleg hatalmas múltja van. A lovastúra vezető képzés éppen azért nyújt kiváló lehetőséget mindenki számára, mert így egyszerűen és gyorsan megszerezhetjük az ezzel kapcsolatos tudást és tapasztalatot.

Ezek a személyek lehetnek lovastúra vezetők

A lovaglás számtalan pozitív hatást tud gyakorolni testünkre és lelkünkre egyaránt. Az állat a mozgásának köszönhetően ugyanis kiválóan átmozgatja az izmainkat, megdolgozza a gerinc menti izmokat, melyek a jobb tartásért felelősek. Pszichológiai szempontokat figyelembe véve fontos megemlíteni, hogy a lovaglás segít a figyelem, és a gondolkodás fejlődésében emellett jó hatással van az önbizalomra, a függetlenségre, illetve az önkifejezésre is.

A közlekedésben nem mindennapi látványt nyújt napjainkban az, ha valaki lóháton jelenik meg az utakon. A lovastúra vezető képzés során a képzésben résztvevő személyek elsajátíthatják a lovastúra vezető szakképesítéshez elengedhetetlen szakmai tudást, mely ebben az esetben elméleti, és gyakorlati órákra bontható fel. A szükséges szakismeret mellett azonban a képzés során tapasztalatokat, készségeket, illetve kompetenciát is szerezhetünk.

A képzési idő 800 órát jelent, melynek elméleti része online óra keretein belül zajlik, a gyakorlat pedig kontakt óra formájában történik meg. A tanfolyam végén pedig kapunk egy Államilag elismert tanúsítványt, melynek birtokában már lehetőségünk van egyénileg jelentkezni a Lovastúra vezető vizsgára a megjelölt vizsgahelyeken.

A lovastúra vezető tanfolyam főbb témakörei három részre bonthatóak:

  • Lovas szakmai ismeretek
  • Lovastúra vezetői ismeretek
  • Lovas táborozási ismeretek.

További bejegyzések