Már rengeteg fajtájú medence létezik, a strapabíróbbtól a kevésbé időtálló darabokig, a könnyen kezelhetőtől a mérnöki diplomát igénylőkig. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. Ha medenceépítésre adjuk a fejünket, érdemes mindent figyelembe venni az udvarunk adottságán át, a karbantartás bonyolultságán keresztül, a költséghatékonyságig.

A medencetípusok esetén megkülönböztetünk polipropilén, vagy műanyag medencét – amik egyébként a merevfalú medence típusok közé tartoznak -, illetve zsaluköves, épített medencét. De melyiket is válasszuk?

Nem árt tudnunk, hogy mi a legjobb fajta a számunkra. A műanyag medence nagy előnye, hogy költséghatékony, így nem kell annyira mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha a saját kertünkben vágyunk pancsolás élményére. Emellett a beszerelés is egyszerűbb, és rövidebb ideig tart.

Ugyanakkor sokkal kisebb mozgástérrel rendelkezünk a forma és a szín kiválasztásánál, hiszen csak meghatározott fajtákból válogathatunk. A felújítás is bonyolultabb a műanyag típus esetén, ráadásul költségesebb.

Mennyivel tud többet egy zsaluköves, fóliás medence?

Ha nem szeretnénk műanyag verziót választani, dönthetünk az épített medence mellett is. Ebben az esetben szabadon engedhetjük a fantáziánkat, már ami a méretet és a formát illeti, hiszen bármilyet választhatunk. A fólia színe is rengeteg változatban elérhető. Ami szintén nagy előny, hogy rendkívül tartós, több generációt kiszolgálhat. Mindemellett a felújítása is lényegesen egyszerűbb, mint polipropilén társaié. Ezt a medencét nagyon sokáig bátran használhatjuk.

Természetesen nem csak előnyei, de hátrányai is vannak egy ilyen medencének. Abban az esetben, ha már holnap szeretnénk lubickolni kertünk új ékességében, az épített típus nem biztos, hogy a legjobb választás, hiszen a tervezés, előkészítés és beépítése jóval időigényesebb, mint egy műanyag fajtájú esetében. Ezen felül még lényegesen költségesebb is. Ezeket a tényezőket nem árt figyelembe venni, mielőtt döntünk. Azonban bármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy ez a döntés hosszú távon rengeteg vidámságot és örömet fog jelenteni az egész család számára.

További bejegyzések