Gyakran hallunk kétkedő beszélgetéseket, amelyekben azon folyik a vita, hogy a purhab szigetelés tüzet okozhat az otthonunkban. Ebben a formában ez nem igaz. Valóban megvan rá az esély, hogy tűzveszélyes lehet, ha nem a megfelelő építési anyagokat, és nem a megfelelő módon használjuk hozzá.

A tetőszigetelésre használt purhabba égés-késleltető anyagokat kevernek, amelyek egy tűz esetén nem kapnak lángra. Azonban jobb, ha elhagyjuk a házat ilyenkor, mert az égést késlelteti ugyan, de ha mégis lángra kap, akkor mérgező anyagot juttat a levegőbe.

Sajnos sokan akarunk spórolni az építkezésen, és így magunk szereljük fel az épületet ezzel a típusú szigeteléssel. Azonban a hozzá nem értés miatt a tető alá befújt purhab valóban tüzet okozhat, és így innen ered az a feltételezés, hogy a purhab veszélyes. Figyelnünk kell arra, hogy mindig szakember készítse a szigetelést, ők vannak tisztában a purhab szigetelés működésével.

A legnagyobb tűzvészt az jelenti, ha túl vastagon fújjuk a szigetelőanyagot, vagy ha rétegesen visszük fel, de a rétegeket túl gyorsan tesszük egymásra, így nem várjuk ki a kellő száradást.

Vannak veszélyes anyagok a purhabban? 

A purhab szigetelés készítésekor néha furcsa, kellemetlen szagok érezhetőek. Emiatt felmerül a kérdés, hogy vajon az emberi egészségre ártalmas anyagok vannak-e a purhabban. A szigetelés a legmodernebb technológiával készül, néhány fajtája még mindig tartalmazhat olyan összetevőket, amik irritálhatják a szánkat és az orrunkat.

Ezek az anyagok azonban csak akkor vannak jelen, amikor éppen tart a szigetelőanyag felvitele és még nem száradt meg a hab. Kísérletekkel is alátámasztják, ha a purhab már megszilárdult, akkor a káros anyagok már nincsenek jelen.

Rendkívül fontos, hogy a szigetelésen megfelelő felszereléssel és hozzáértéssel rendelkező csapat dolgozzon. Ennek hiányában a szigetelés rosszul is végződhet, mely során a felszabaduló anyagok még a felvitel után is a levegőben maradhatnak, és egészségügyi gondokat okozhatnak. Fontos a megfelelő védőfelszerelés is.

A kellő vastagságú szájmaszk, és védőruházat, valamint kesztyű. Az építkezéseken használatos védősisakról már nem is beszélve, hiszen azok minden olyan területen kötelezőek, ahol komoly munka folyik.

Ettől nem leszel allergiás 

A purhab rendkívül alkalmas rá, hogy kiszűrje a levegőből és megállítsa a különböző kártevőket és a penészgombát, azonban ugyanúgy képes az ennél kisebb, parányi részecskék kiszűrésére is. Kutatások bizonyítják, hogy ha olyan házban lakunk, amelynek légmentes purhab szigetelése van, kevésbé szenvedünk allergiás vagy asztmás tünetekkel.

Egyáltalán nem lényegtelen ez a szempont sem, hiszen az allergia ma hazánkban sajnos népbetegségnek számít, főleg a gyerekek körében, de a felnőttek is sokat szenvednek tőle tavasztól őszig.

Természetesen nem minden betegséget foghatunk a nem megfelelő hőszigetelésre. A különböző egészségügyi bajoknak számtalan oka lehet. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy egy ilyen viszonylag könnyű megoldás, mint a szigetelés megváltoztatása milyen nagy hatással lehet egészségi állapotunkra és életminőségünkre.

A penésztől különböző tüdőbetegségeket kaphatunk, a szimpla folyamatos megfázástól indulva, egészen a durva tüdőgyulladásokig is. Az idősebb embereknek sem mindegy, milyen huzatos házban élnek, az ízületi fájdalmaikat is csökkentheti egy jó szigetelés.

További bejegyzések