A fogászati klinikákra érkező páciensek egy része számára a fogszuvasodás kisebb fogászati probléma. Ezért nemhogy nem riasztja őket a jelenléte, de még a kezelést is elhalasztják, amíg néha már túl késő nem lesz.

És bár sokan nem tulajdonítanak neki jelentőséget, a fogszuvasodás komoly fogászati probléma, amit, ha nem kezelnek időben, akkor veszélyeztetheti az ember szájüregi egészségét.

A leggyakoribb fogászati probléma

A Mayo Clinic szerint a fogszuvasodás lekicsinyítése valószínűleg a népszerűségéből ered. Végül is az a tény, hogy mindenkinek volt már valamikor az életében azt jelenti, hogy ezt a problémát normálisnak tekintik, és nem okoz olyan félelemkeltést, mint más fogászati betegségek.

Ettől függetlenül nem lenne szabad alábecsülni, mert nagyon sok embert érint. Éppen ellenkezőleg, az extrém szájhigiéniának prioritássá kell válnia, hogy elkerüljük ennek a könnyen kialakuló betegségnek a megjelenését.

Ezenkívül rendszeresen fel kell keresni a fogorvost, mivel sok szuvasodás alakulhat ki olyan területeken, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, így nehezen észlelhetőek és még nehezebben ellenőrizhetőek.

Ezért kell időben kezelni a fogszuvasodást

A szuvasodás kezdetben csak a fog legkülső részét, azaz a fogzománcot érinti, és mivel ez kemény, általában nem okoz kellemetlenséget. De természetesen, ha nem kezeljük időben ezt a szuvasodást, az a fog mélyebb rétegeibe is átterjedhet.

Amikor a szuvasodás már előrehaladottabb, és megtámadja a dentint, akkor kezdődnek az igazi problémák. Ha a szuvasodás tovább halad, akkor nagy valószínűséggel fertőzést okoz, ami ugyanolyan fájdalmas, mint amilyen bosszantó. A fogszuvasodás nem időben történő kezelésének végső következménye a fog teljes elvesztése lehet, ami azontúl, hogy szomorú, fogpótlásra lesz szükség, ami ráadásul igen csak költség igényes..

Ezért olyan fontos, hogy ne éljünk vissza a cukorban gazdag ételekkel, minden étkezés után mossunk fogat, és rendszeresen keressük fel a fogorvosi rendelőt, hogy az esetleges apró szuvasodásokat időben fel lehessen fedezni, mielőtt azok komolyabbá válnának.

További bejegyzések