Manapság már számtalan életmód elfogadott és ismert, ugyanakkor nem mindenki ért egyet ezekkel a nézetekkel. Ez különösen akkor jelenthet gondot, ha párkapcsolatban élünk, vagy ha megismerünk valakit, akit amúgy kedvelünk, de nem ért egyet az életmódunkkal.

A leggyakoribb a különböző étkezési szokások, és alternatív életmódok, mint a vegán, vega, vagy paleolit, de a ketogén életmód is egyre terjed. Abba nem érdemes belemenni, hogy mennyire egészségesek vagy nem ezek az életmódok, hiszen ezekről még mindig nincs általános vélemény még az orvosok között sem.

Ha betegség miatt mondunk le valamilyen ételről vagy alapanyagról, azt egy párkapcsolatban sokkal könnyebb elfogadtatni, mint amikor önszántunkból döntünk egy életmód mellett. Ha friss a kapcsolat, akkor dönthetünk úgy, hogy az illető nem nekünk való, mert nem ért egyet az életmódunkkal, és elfogadni sem hajlandó azt. Ha viszont már tartós párkapcsolatban élünk, akkor elfogadtatni egy új életmódot sokkal nehezebb. Persze az is fontos, hogy a két fél hogyan áll ehhez a kérdéshez.

Elfogadás vagy átállás? Melyik a jobb stratégia? 

Egyrészt az életmódot váltó félnek tudomásul kell venni, hogy bár új életmódja jó, de nem lehet az mindenkinek, és ha például húsevő párunk nem hajlandó lemondani a húsról a kedvünkért, attól nem rosszabb ő nálunk, csak alternatív módon él hozzánk képest. Ezeket a kérdéseket mindenképp érdemes megbeszélni, hiszen komoly konfliktusokhoz vezethet (kihathat a hálószobai tevékenységekre is), ha az étkezés csak az egyik fél számára kielégítő. Ha még gyerekeket is érint a dolog a családban, akkor különösen nehéz a kérdés.

Természetesen a másik félnek is nyitottnak kell lennie. Nem kell áttérnie arra az életmódra, mint a párja, mindössze el kell fogadnia, és ha megtetszik neki az új életmód, akár át is terhet. Ami viszont fontos, hogy a másikat bántani, elítélni nem szabad, különösen ha okkal tér át egy alternatív étkezési módra, ami lehet egészségügyi ok, fogyás, de más ok is. Ilyenkor a legjobb, ha támogatjuk a párunkat, de csak egészséges mértékben, és ha szükséges, akkor besegítünk a főzésbe, hogy mindenki számára megfelelő étel kerüljön az asztalra.

További bejegyzések