Egy tiszta lakás nem garantálja azt, hogy soha nem fognak megjelenni nem kívánt betolakodók. A nagyobb állatok mellett léteznek olyan apró élőlények, amik ha egyszer bejutottak az életünkbe, akkor nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Régi idők asszonyai úgy tartották, hogy a tisztaság megelőz minden kártevőt, azonban rá kellett jönnünk, hogy ez nem teljesen igaz.

Valamikor a lakásunk hűvössége az, ami becsalogatja ezeket az állatokat, esetleg a földfelszíni közelsége. Attól, hogy lényegében tiszta a föld, és nincsenek morzsák szétszórva, még találhatnak nekik megfelelő táplálékot, hogy aztán soha többé ne akarjanak kiköltözni.

A bolha például egy nagyon pici, barna rovar. Mérete 1 és 6 miliméter között van, a teste lapos, azonban ugrólábaival bárhova el tudja magát juttatni. Amikor már szabad szemmel is látjuk az ugrálását, akkor biztosan több van belőle a lakásban. Régen úgy tartották, hogy csak a kutya vagy a macska viheti be, azonban az emberbolha is a leggyakoribb fajok között van. Az apró piros foltok, amelyek középen duzzadtak arra utalnak, hogy a csípésük áldozatává váltunk.

A takarítás nem elegendő

A takarítás sajnos nem előzheti meg a megjelenését, mivel a ruhákon keresztül is bevihetjük, viszont a megelőzéséhez megfelel, mivel a bolha lárváknak hosszú időre van szükségük és háborítatlan körülményekre. Ilyenkor érdemes meleg vízzel felmosni, vagy más profi módszereket alkalmazni. A boltokban kapható szerek néha nem bizonyulnak olyan hatékonynak, mint a permetezés, sokszor muszáj szakemberhez fordulni. Azonban mielőtt valakit a lakásunkba hívunk, ellenőrizzük le, hogy megbízható legyen a vállalkozás.

A bolha családokról azt érdemes tudni, hogy amik a lakásunkban tartózkodnak, azoknak általában csak a 10%-a felnőtt egyed. Legyen szó akár permetezésről, vagy más irtók bevetéséről, csak a kifejlett egyedeket fogják megölni. Ennek a következménye, hogy az utánpótlás folyamatos lesz, a lárvák egymás után fognak kikelni, és folytatni a harcot ellenünk. A szakemberek ezt megelőzve olyan lárva fejlődésgátlót használnak, ami megállítja a növekedésüket, így kikelni sem fognak.

Fontos a megelőzés

Azoknak, akik háziállatot tartanak, még nagyobb odafigyeléssel kell lenniük a bolhák elszaporodása miatt, ugyanis nem elég, ha csak a lakást takarítják, a kutyát és a macskát is rendszeresen bolha mentesíteni kell. Ellenkező esetben a pingpong fertőzés fog fellépni, mikor a ház tiszta lesz, akkor az állatok újra el szaporítják, esetleg amikor az állat lesz bolhamentes, akkor a házban találhatók visszaköltöznek rá. A kutyákat és a macskákat bolhairtó samponos fürdetés és pipetták segítségével tudjuk tisztítani, amiket legalább pár havonta ismételni kell.

Az ágyneműt rendszeresen mossuk és cseréljük, ezáltal nem engedjük, hogy az esetleges lárvák kikelhessenek. A bolhairtás egy örök harcnak tűnhet, azonban szakember segítségével megszüntethető. Számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy többször kell majd megismételni a folyamatot, azonban a rendszeres takarítás, az állatok rendben tartása, és a profi irtás is hozzájárul, hogy elérjük a bolhamentes légkört.

További bejegyzések