A szexualitás életünk természetes része, az egészséges életmódhoz pedig hozzátartozik az egészséges szexualitás. A szex jótékony hatással van az egészségünkre, számos neurotranszmittert aktivál, ezek nem csak az agyunkra, hanem testünk számos más szervére is hatással vannak.

Az oshu.edu a témával kapcsolatban készített cikkében dr. Nicole Cirino pszichiátriai docenst idézte, aki azoknak a nőknek segít, akik érzelmi vagy mentális egészségügyi akadályokkal küzdenek. Mint mondta, minden nő megérdemli, hogy egészséges szexuális életet éljen.

Egészségügyi előnyökkel jár

A szex előnyei közé tartozik az alacsonyabb vérnyomás, a jobb immunrendszer, a szív jobb egészsége. Aki rendszeresen minőségi szexet él át, annak jobb az önbecsülése, csökken a depressziója és a szorongás is. A fokozott libidó is az egészséges szexuális élet velejárója, mint ahogy az azonnali, természetes fájdalomcsillapítás is.

Akinek egészséges a szexuális élete, jobban alszik, fokozottabb intimitást él át, és általánosságban csökken a stressz-szintje. Csupa olyan dolog, ami hozzájárul a boldogabb, kerekebb élethez, ami által nő az önbecsülés, az elégedettség, boldogság.

Azonban a szexuális élet is elszenvedhet zavarokat, egyre többeket érint a libidó csökkenése, a merevedési zavarok, a potenciagondok. Ezek hátterében lelki, testi és neurológiai okok egyaránt állhatnak és a megoldás is attól függ, hogy mi az ok. Nem szabad elfelejteni, hogy a merevedési zavar csak tünet, és nem a tünetet kell kezelni, hanem az okot megszüntetni.

Ezt a legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal meg lehet tenni, így az egészséges, rendszeres táplálkozás, a mozgás, aktivitás, a stressz csökkentése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a zavarok elmúljanak. A potencianövelés sokak vágya, ebben pedig vannak olyan ételek, melyek segítségünkre lehetnek.

Ezek általában olyan anyagokat tartalmaznak, melyek serkentik a vérkeringést. Ilyen az osztriga, a cékla, a fehérjében gazdag húsok, vagy épp a magvak.

További bejegyzések