Kutatók bizonyították, hogy az egészségtelen életmód összefügg a szexuális diszfunkcióval. A European Science and Technology Institute tanulmánya szerint számos egészségtelen életmódbeli tényező összefüggésben áll a férfiak potenciagondjaival. Melyek ezek?

Például a súlyproblémák, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, az alkoholizmus, a kemény drogok használata. A kutatók azt is kimutatták, hogy az egészségtelen életmód gyakoribb a szexuálisan inaktív személyeknél.

Életmód és szexualitás

A kutatás során 5552 fő 16–97 éves kor közötti dán férfit és nőt követtek nyomon, a reprezentatív felmérés adatait használták arra, hogy tanulmányozzák az életmódbeli tényezők és a szexuális inaktivitás és a diszfunkciók kapcsolatát. Az eredmények alapján a férfiak esetében 78 százalékkal, míg a nőknél 91 százalékkal megnövekedett kockázattal járnak az életmódbeli tényezők a szexuális élet hiánya vagy zavarai tekintetében.

A jelentős túlsúllyal rendelkezők esetében 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakultak ki szexuális zavarok, míg a kemény drogokat fogyasztók esetében ez 800 százalékos volt. Azoknál a nőknél pedig, akik hasist használtak, majdnem háromszor nagyobb volt a csúcsra való jutás képessége, elérése.

Egy egészséges párkapcsolathoz hozzátartozik az egészséges szexuális élet is. Hogy kinek mi a normális, mi az egészséges, azt sok tényező befolyásolja. Amikor pedig megjelennek a potenciagondok, akkor nyilván mindenki kétségbe esik, hisz mindenki szeretné, ha jó szexuális teljesítményt tudna nyújtani.

A háttérben sokféle ok állhat

A gondok hátterében sokféle ok állhat, ezek némelyikét nem lehet befolyásolni, ilyen például az, ha valaki rákbeteg, a kezelések során és azt követően is vélhetően szembesül majd ezekkel a potenciazavarokkal. De okozhatnak ilyen problémákat egyes más betegségek, sérülések is. A legtöbb esetben viszont az életmódbeli kérdések állnak a háttérben. Az pedig, hogy valaki hogyan táplálkozik, milyen szerekkel mérgezi magát, milyen a fizikai aktivitása, vagy épp mennyire inaktív, az mind személyes döntés kérdése.

További bejegyzések