A könnyűszerkezetes házaknál megesik, hogy a páratartalom először az ablakokon, majd a falakon is megjelenik. Eleinte csak egy törölközőt teszünk a nyílászáró alá, de később a penészt kell takarítanunk. Ezt a kellemetlenséget úgy tudjuk a legjobban megelőzni, ha kiiktatjuk a magas páratartalmat. Nézzük, hogyan!

A környezet relatív páratartalma miatt a következő hatásokat észlelhetjük:

  • Fokozott hőérzet nyáron.
  • Nehézséget okoz a helyiség természetes hűtése.
  • Egyre gyakoribb izzadás.
  • Erősebb hideg télen.

Ezen kívül a relatív páratartalom károsíthatja a bútorokat vagy a falakat, és negatívan befolyásolhatja otthonunk belső terét is. Ami még rosszabb, a levegőben lévő felesleges vízgőz egészségügyi problémák forrása, írja a variosystem.hu készház portál. Tekintettel a lakásunkban lévő vízgőz káros hatásaira, az első teendőnk a relatív páratartalom ellenőrzése lenne. Ehhez létezik egy páratartalom-mérő, amely nagyon egyszerűen megadja a relatív páratartalom értékeit.

Mit tegyünk a pára ellen?

Ha a levegőben az ajánlottnál magasabb a vízgőz értéke, akkor célszerű intézkedéseket tenni a probléma megoldására, például a következőket:

  1. Nyissa ki az ablakokat, ha nincs szellőzőrendszer, különösen télen. A szellőztetés elengedhetetlen a nedvesség megszüntetéséhez, ezért, ha nincs más lehetőség, legalább az utcai levegőt be kell engedni.
  2. Ne fedje le a nedvesség által érintett területeket. Ha a szegélyléceken vagy a falakon nedvesség nyomai láthatók, a legrosszabb, amit tehetünk, hogy eltakarjuk vagy átfestjük őket.
  3. Kerülje a ruhák beltéri szárítását, még akkor is, ha tél van vagy esik az eső. Próbáljon meg napos és száraz napokon mosni.
  4. A szódabikarbóna vagy só segíthet javítani a nedvesség által érintett területen.
  5. Ha az Ön otthona mindig nagyon nedves, vásárolhat párátlanítót, amely eltávolítja a levegőben lévő vízgőzt. Ezáltal jobban fogja érezni magát.

A legjobb megoldás egy mechanikus szellőztető rendszer telepítése, amely megújítja a levegőt. A párátlanítóval kombinálva javíthatjuk a házunkban uralkodó viszonyokat.

További bejegyzések