Minden kapcsolatban szükséges egymáshoz alkalmazkodni, de sokan úgy gondolják, hogy ha eltérő az életmódunk, akkor az a kapcsolat eleve halálra van ítélve. Ez persze relatív, mert számtalan életmód van, melyekkel együtt tudnak élni a párok, de valóban van ebben valami.

Mert gondoljunk csak bele, hogy már önmagában néha az is nehéz egy párnak, hogy a férfiak reggel lelkesebbek az ágyban, míg a hölgyeknek inkább este, vagy akár nap közben magasabb a libidójuk. Ha erre még hozzájön egy eltérő életmód, legyen szó munkahelyi vagy étkezési szokásokról, az nagyban megnehezítheti a párkapcsolatot.

Általában már egy kapcsolat elején kiderül, hogy ki milyen életmódot folytat, mondjuk mennyire reggeli ember vagy éjjeli bagoly, hogyan, milyen beosztásban dolgozik, milyen hobbiknak, élvezeteknek hódol, vagy épp miket eszik és miket nem. Ilyenkor viszonylag könnyű eldönteni, hogy mennyire passzolunk egymás életébe. Ám mi van akkor, ha már együtt vagyunk egy ideje, és akkor változik meg az életmódunk, vagy épp a párunk életmódja?

Ne utasítsuk le, de ne is erőltessük!

Az életmódváltozások egy kapcsolatban bármikor bekövetkezhetnek, ez teljesen normális lehet. Az viszont lényeges a kapcsolatunk szempontjából, hogy hogyan reagálunk ezekre a változásokra. Mielőtt élből elutasítanánk párunk új életmódját, vegyük a fáradtságot, és ismerjük meg, miről is van szó, és próbáljunk meg alkalmazkodni, esetleg csatlakozni, de csak annyira, amennyire nekünk az kényelmes.

Ha tehát kitalálja a párunk, hogy mostantól vega lesz, ne nevessük ki, inkább pár étkezés erejéig osztozzunk ezen, viszont ne mondjunk le a húsról, csak mert a párunk megtette.

Az elfogadás és a közös kompromisszumok megtalálása lényeges, mindegy, milyen életmódról van szó. Ha erőltetjük a dolgot, annak a párkapcsolat látja kárát, akár lelki, akár testi szinten is. A férfiak esetében még vágycsökkenés is előfordulhat, ezért inkább próbáljunk meg közös megoldásokat találni az eltérő életmódok összehangolására.

További bejegyzések