Az alvászavarok meglehetősen gyakoriak, és talán nem is tudjuk, hogy minket is érint. Nem is tekintjük alvásproblémának, mert már annyira hozzászoktunk, hogy nehezebben alszunk el, éjjel megébredünk, aztán nem tudunk sokáig visszaaludni, esetleg reggel nagyon korán ébredünk.

Úgy tekintünk ezekre a tünetekre, mint valamire, amihez a szervezetünk már hozzá szokott, a belső óránk így működik, pedig sokszor valójában alvászavarról van szó. Ha ezek a jelenségek már zavarnak minket, fáradtak, kialvatlanok leszünk tőlük, akkor mindenképp érdemes valamilyen megoldást keresni.

Elég lehet egyébként, ha változtatunk a szokásainkon, mert egy kisebb életmódváltással csodákat érhetünk el. Először is érdemes olyan szokásokat kialakítani lefekvés előtt, melyek elősegíthetik a nyugodtabb pihenést és a gyorsabb elalvást. Az esti rutin kialakítása ebben nagy segítség lehet. Ezt egyébként gyerekeknél is alkalmazzák, de felnőttek esetében is bevált módszer.

Hogyan befolyásolja a tablet vagy a mobil az alvást?

Érdemes arra is odafigyelni, hogy elalvás előtt mennyit monitorozunk, vagyis mennyit nézzük a TV-t, a tabletet vagy a mobilt. Ezek a tevékenységek ugyanis hatással vannak az agyunkra, de akár az is zavaró lehet a számunkra, ha a folytonos csipogást halljuk, hogy SMS, Messenger üzenet, e-mail vagy játék értesítés érkezett.

Nem rossz módszer a net kiiktatása éjszakára, de a telefon/tablet lenémítása is segíthet a nyugodtabb alvásban.

Egyre több kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy hogyan is hat a mobiltelefon az elalvásra, és a helyzet az, hogy sok esetben megnehezíti a dolgunkat, ha az estei pihenés előtt sokat nyomkodjuk az okoskészülékeinket. Ennek oka a legmodernebb telefonok által kibocsátott fény hatásában keresendő.

És bár sokan használják a mobilt vagy a tabletet arra, hogy kikapcsolják az agyukat, játszanak, olvasnak, mégis érdemesebb ezeket az eszközöket elalvás előtt hamarabb letenni, hogy könnyebben és nyugodtabban aludhassunk, vagy, hogy éjjel ne ébredjünk fel.

További bejegyzések