Egyre gyakrabban halljuk a fogyókúra és az életmódváltás szavak, a közöttük levő határ sokszor elmosódik. Sokan úgy tartják, hogy a kettő szó ugyanolyan jelentéssel bír, csak napjainkban divatosabban hangzik az életmódváltás.

Nem csoda, hogy sokan már hatszor is váltottak, azonban még mindig ugyanúgy néznek ki. De akkor mi a különbség? Tény, hogy mind a két kifejezésnek ugyanaz a célja, hiszen végül is fogyni szeretnénk. Azonban a folyamatot máshogy kell értelmezni.

Diéta

Amikor diétáról vagy fogyókúráról beszélünk, akkor drasztikus változtatást hozunk az életünkbe. Ez történhet egyik napról a másikra, és nem szokott pár hónapnál tovább tartani, mivel a testünk nem mindig bírja. Vannak úgynevezett villámdiétázók, akik gyorsan akarnak nagy változásokat elérni, és pár hétig hajlamosak akár csak folyadékon élni.

Ilyenkor az ásványi anyagok és a vitaminok teljesen kiürülhetnek a szervezetből, aminek a későbbiekben sokkal súlyosabb következményei lesznek. Azt is fontos megemlíteni, hogy egy fogyókúra után gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a kilók hirtelen visszaugranak, sokszor még több is.

Életmódváltás

Ezzel szemben az életmódváltás arról szól, hogy valamelyik rossz szokásunkat teljesen kiiktatjuk az életünkből. Ilyenkor más alternatívákat keresünk, és úgy alakítjuk a mindennapjainkat, hogy az új elveink szerint éljünk. Nincsenek kiskapuk, hanem teljesen magunkévá tesszük az új életmódunkat, és már nem térünk vissza többé a régihez. Azonban ez az elhatározás sokszor meging.

Ha attól félünk, hogy visszaesünk az egykori énünkbe, akkor inkább kezdjük fogyókúrával. Mivel ez rövidebb ideig tart, segít megtapasztalni az egészséges étkezés örömeit. Nem baj, ha néha kisebb szüneteket tartunk, nem fogjuk veszteségként elkönyvelni a próbálkozásainkat.

Fogyókúra közben könnyebb rájönni, hogy az egészséges étkezés tényleg miattunk van, ezután pedig az életmódváltás is könnyebb lesz. Legyünk fokozatosak, fogadjuk el a hiányosságainkat, és mindig legyen alternatívánk, ha megkívánjuk a régi kedvenceinket.

További bejegyzések