Az alacsony libidó, azaz a csökkent szexuális vágy mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. Nem szokatlan, hogy a hormonális változások, az életkor és a stressz miatt az ember szexuális érdeklődése az élet különböző szakaszaiban ingadozik.

– hangsúlyozza a medicalnewstoday.com.

Az alacsony libidó azonban gondot jelenthet, ha stresszt okoz, ha befolyásolja az érintett általános jólétét vagy a párkapcsolatával kapcsolatos aggodalomhoz vezet. Az alacsony libidónak lehet orvosi oka, vagy életmódbeli tényezők is állhatnak a háttérben. Csakúgy, mint a merevedési zavarok esetében, itt is többféle ok állhat a háttérben, és a probléma nemcsak az érintett, hanem a partner problémája is egyben.

Ezért is fontos, hogy nyíltan lehessen kommunikálni erről. A merevedési zavarok esetében is sok félreértés adódhat abból, ha nem beszélünk róla, a férfi kudarcát a nő sokszor úgy érzékelheti, hogy ő nem elég kívánatos és vonzó.

Az alacsony libidó oka

A csökkent nemi vágy oka lehet számos krónikus betegség, ide tartozik a cukorbetegség. A magas vércukorszint ugyanis ér- és idegkárosodást okozhat, ezek a hatások pedig férfiaknál merevedési zavarokat, a nőknél pedig a nemi szervek vérellátásának csökkenését eredményezhetik.

A cukorbeteg nőknél nagyobb arányban fordulhatnak elő gomba- és hólyagfertőzések is, amelyek fájdalmassá vagy kellemetlenné tehetik a szexet.

Az ízületi betegségekben szenvedők is nehézkesnek találhatják a szexet, és a szívbetegek is érintettek: a szívbetegség ugyanis sérült erekhez és csökkent vérkeringéshez vezethet, ez a károsodás pedig csökkenti a nemi szervek vérellátását, ami csökkenti az izgalmat is. A magas vérnyomás szintén befolyásolja a vérkeringést, így ez is okozhat csökkent libidót, de mindenre lehet megoldás.

Ezen kívül a rák kezelésére szolgáló terápiák, mint a kemoterápia és a sugárkezelés is befolyásolhatják a libidót, és vannak olyan gyógyszerek is, melyek csökkent szexuális vágyat okozhatnak. Ide tartoznak bizonyos antidepresszánsok és antipszichotikumok, valamint a magas vérnyomás elleni gyógyszerek és a hormonális fogamzásgátlók.

További bejegyzések