Amikor klíma vásárlása mellett döntünk, arra is gondolni kell, hogy hova fogjuk helyezni mind a beltéri, mind a kültéri egységet. Ehhez több kérdést is meg kell vizsgálnunk, ami az általános életvitelünkkel kapcsolatos.

Mivel a légkondi nem csak fűtésre, hanem fűtésre is alkalmas, azt a helyiséget válasszuk ki, ahol általában tartózkodni szoktunk. Például azok, akik otthonról dolgoznak a számítógépükkel, kialakíthatják a saját irodájukat a nappaliban. Ezáltal a klíma is kerülhet a nappaliba. Akik a szobájukba teszik, azoknak gondolniuk kell arra, hogy a nyáron vagy télen megtartandó közös filmnézéshez nem rendelkeznek majd légkondival.

Néhány trükkel kijátszhatjuk a helyiség problémáját. Sokan például úgy választják ki a megfelelő elhelyezést, hogy egyszerre több térben is működhessen. Ha például a nappali és a szoba is közel van, akkor mi döntünk róla, hogy melyik irányba haladjon a levegő. A nappali ajtaját bezárva benntartjuk a hűvöset, azonban ha kinyitjuk, akkor a szobába is jut belőle. Ezt azok a lakások tudják kihasználni, ahol a szobák egymáshoz közel vannak, és az ajtók úgy helyezkednek el, hogy irányítani tudjuk a levegőt.

Figyeljünk a kültéri egységre is

Amikor eldöntöttük, hogy melyik helyiséget választjuk, akkor következik a felszerelés. Az örök szabály, hogy a mennyezet közelébe kell tenni, nagyjából 15-20 cm-t hagyva. Erre azért van szükség, mert a készülék tetején fogja beszívni a benti meleg levegőt, és az alján fogja kifújni. Ha túl közel tesszük a mennyezethez, akkor akadályozzuk ezt a körforgást, ráadásul a tér lehűtése is tovább fog tartani.

Az esztétikai szempontok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a klímát semmi nem takarhatja, se függöny, se szekrény. Emellett gondolnunk kell a vele járó kültéri egységre is, amit a lehető legközelebb kell elhelyezni a bentihez. A kültéri egység idegesítő hangot ad ki, amit hogyha az ablakunk alá teszünk, akkor folyamatosan hallgatnunk kell. Amennyiben panellakásban lakunk, vegyük figyelembe a szabályokat, ugyanis sok helyen elő van írva, hogy melyik pontra helyezhetjük fel a klímát.

Szerző: yetiklima.hu

További bejegyzések