Magán egészségbiztosítás vagy egészségpénztár? Sokan azt hiszik, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig komoly különbségek vannak közöttük, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk, ha már szeretnénk támogatni az egészségügyi kiadásainkat.

Még manapság is nagyon gyakori, hogy az emberek összekeverik a magán egészségbiztosítást és az egészségpénztárt, vagy szinonimaként használják a két fogalmat. Pedig egyáltalán nem ugyanaz a kettő, írja a medihelp.hu. Az persze közös bennük, hogy a célja mindkettőnek az egészség megőrzése/helyreállítása, lehetőleg gyorsan és egyszerűen, viszont a egészségpénztár egy olyan lehetőség, amibe gyűjteni lehet, meg az egészségbiztosítással az egészségügyi ellátást tudjuk fizeti. Lássuk, melyik lehetőség mit is tud pontosan?

Amit az egészségpénztár nyújt a számunkra

Az egészségpénztár, ahogyan a neve is mutatja, egy pénztári szolgáltatás, melyet, ha megnyitunk, havi szinten fizetünk, tehát úgy lehet rá tekinteni, mit egy megtakarításra. Az egyik leghasznosabb pénzügyi szolgáltatás a piacon, amellett, hogy az egészségügyi kiadásainkra tudunk gyűjteni a segítségével, még adójóváírást is igényelhetünk rá. A pénztárakba helyezett összeget többféle módon is fel tudjuk használni.

Költhetjük gyógyszerre, gyógyhatású készítményekre, optikai termékekre, tehát szemüvegre vagy kontaktlencsére, fogorvosi ellátásra, csecsemő- és babaápolási cikkekre, de még gyógyászati segédeszközökre is. Sőt, akár az egészségbiztosítást is fizethetjük belőle.

Mire való az egészségbiztosítás?

Ezzel szemben az egészségbiztosítás egy biztosítási termék, melyet ha megkötünk, és rendszeresen fizetünk, akkor a magán egészségügyi ellátást tudjuk vele finanszírozni, vizsgálatokat, kezeléseket, laborokat, diagnosztikai vizsgálatokat, de akár műtéteket is. Hogy mi mindent térít nekünk a biztosító, az attól függ, hogy mely biztosító mely biztosítási csomagját választottuk.

Melyiket érdemes választani?

Ha teljes körű védelmet szeretnénk, érdemes mindkét szolgáltatást igénybe venni, kötni egy egészségbiztosítást, mellyel a magán kezeléseket és vizsgálatokat tudjuk fizetni, illetve egy egészségpénztári számlát is nyithatunk, mely inkább megtakarításként fogható fel. Ha csak az egyiket vennénk igénybe, érdemes inkább első körben egészségbiztosításban gondolkodni.

További bejegyzések