Az asztmás és allergiás betegek száma folyamatosan emelkedik hazánkban is. A tüdőasztmás megbetegedések összefüggésben vannak azzal, hogy egyre több időt töltünk zárt, rosszul szellőzött helyiségekben. Ezeknek a helyiségeknek a légszennyezettsége pedig a nem megfelelő szellőztetés miatt igen magas, gondoljunk csak a zárt irodákra, tárgyalókra, szobákra.

Otthonunkban is fontos gondoskodni a megfelelő levegőminőségről, ebben pedig kulcsszerepet játszik a megfelelő szellőztetés. Gondoljunk csak bele, hogy az ember szervezete természetes működése során oxigént vesz fel és szén-dioxidot bocsát ki. Egy ember átlagosan 18 litert óránként,  a kilélegzett levegőben pedig pára is van.

A pára ezen felül többféle tevékenység során is keletkezhet az otthonunkban, így például főzéskor, zuhanyzáskor vagy épp mosáskor is, a kiteregetett nedves ruhákból is víz távozik a száradás során.

Pára az otthonunkban

A légzőszervek számára a 40-60 százalékos páratartalom az ideális otthonunkban, sem a túl száraz, sem a túl párás levegőnek nincs hosszú távon jó hatása. Ha magas a páratartalom, akkor megnő a poratkák elszaporodásának a veszélye, a páralecsapódások pedig a gombák és baktériumok elszaporodásának kedveznek. Így kialakul a penész, ami káros az egészségre, olyan vegyületeket szabadít fel ugyanis, melyek a légzőszerveket támadják.

Mindezekből is látszik, hogy milyen fontos szerepe van a szellőztetésnek az egészség szempontjából. Legyen szó akár a tetőterekről is, ahol szintén érdemes naponta többször szellőztetni. Épp ezért a tetőablakokat úgy kell megtervezni, hogy könnyű legyen a szellőztetés, hogy mindenki elérje az ablak kilincsét és hogy lehetőleg tudjunk kereszthuzatot csinálni a tetőtérben is.

A tetőtéri ablakok az ablakok között különleges helyet foglalnak el. Többfélét is találunk, a legnépszerűbbek ezek közül a középen nyíló ablakok, melyek takarítása egyszerű, hisz az ablakot a közepénél tudjuk kinyitni, így mind a külső, mind a belső rész takarítása könnyű.

A tetőablakoknál is ügyelni kell arra, hogy ha páralecsapódást látunk, akkor mihamarabb derítsük fel ennek okait, hisz ha rendellenességet tapasztalunk, akkor lehetséges, hogy eljött az ablakcsere ideje. Egy jól hőszigetelt tetőablakkal sokat tehetünk a fűtési költségek csökkentéséért is, nem beszélve a penészedés megakadályozásáról.

További bejegyzések