Az minden autós tudja, hogy a biztonságos közlekedés mindennek az alapja. Azonban ahogy telnek az évek, hajlamosak vagyunk egyre gyorsabban menni, és a végén még a régen megtanult szabályokról is megfeledkezünk.

Ha nem akarjuk átvenni elölről a KRESZ-t, akkor nézzük át a következő aranyszabályokat.

  1. Ellenőrizzük az abroncsokat! Itt nem kell hosszú ellenőrzésekre gondolni, elég, ha teszünk egy gyors kört az autó körül még az elindulás előtt. Ezzel azt is észrevesszük, ha valaki megkarcolta a kocsit. Ha új gumit kell venni, nézzük át a gumitesztek eredményeit.
  2. Kapcsoljuk be a biztonsági övünket! Szomorú, hogy 2021-ben még mindig le kell írni ezt a szabályt. Sajnos öv nélkül csekély esélyünk lesz a túlélésre.
  3. Használjunk megfelelő biztonsági ülést a gyerekeknek! A gyerekek folyton nőnek, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen székben utaznak. Használjunk az életkoruknak és a magasságuknak megfelelőt.
  4. Tartsuk be a sebességhatárokat! Nagyon bosszantó lehet az 50-es tábla, de jobb, ha inkább egy kicsivel lassabban megyünk, semmint gyorsabban. Hiszen nem akarunk megölni senkit.

  1. Figyeljünk a többi autóra. Lehet, hogy nekünk van elsőbbségünk, vagy nem kéne egy előzés miatt aggódnunk, de jobban járunk, ha mindig figyelünk a többiekre.
  2. Lassítsunk, ha gyalogost vagy gyermeket látunk! Amikor egy gyerek az út közelében van, és egyedül, akkor az összes szemünk rajta legyen. Ugyanez igaz a gyalogosokra is, mivel jobb elkerülni a baleseteket, még akkor is, ha amúgy nekünk lenne igazunk.
  3. Ne használjunk telefont! Tény és való, hogy a telefonok kissé hozzá nőttek a kezünkhöz, azonban az autóban tegyük le. Ha tudjuk magunkról, hogy nem bírjuk ki, akkor hagyjuk a csomagtartóban.
  4. Álljunk meg, ha fáradtak vagyunk! Ne mondogassuk azt, hogy úgyis odaérünk, amikor lecsukódnak a szemeink. Inkább érkezzünk fél óra késéssel, mint soha.
  5. Mindig legyünk láthatóak! Igen, még mindig sokan mennek rossz fényszórókkal, mi ne tegyük.
  6. Ne vezessünk tudatmódosító szer hatása alatt! Azok a mondatok, hogy úgyis csak egy pohárral ittam okozzák a legtöbb balesetet.

További bejegyzések