A mezőgazdaság fontos helyet tölt be az emberiség életében, hiszen évről évre gondoskodnak az élelmiszer mennyiségéről. Azonban a betakarítások idején az utak megtelnek a különböző traktorokkal, kombájnokkal és más lassú járművekkel. Hogyan tudjuk elkerülni az esetleges baleseteket?

Az első és legfontosabb szempont az, hogy ezek a járművek lassabban haladnak, mint a forgalom. Nem érdemes bosszankodni, csak el kell fogadnunk. Lehet, hogy az országúton a megengedett 90 km/h-es sebességhez képest az előttünk lévő traktor csak 40 km/h-val fog menni, a lassú jármű pedig 25 km/h-val. Ne dudáljuk le, és figyeljünk a kanyarokban, mivel a beláthatatlan útszakasz és a nagy sebességkülönbség komoly balesetek alapját adja meg. Ezekben az időszakokban minden közlekedő felelőssége, hogy moderálja a sebességét, akkor is, ha amúgy több lenne a megengedett.

Figyeljünk a méretre és a hosszra

A másik balesetforrást a munkálatokban részvevő járművek mérete jelenti. Nem ritka az, amikor a szembejövők sávjából is elfoglalnak egy részt, így az előzés még veszélyesebbé válik. Szerencsére a jogszabályok úgy határozták meg, hogy a 4,5 méter szélességet meghaladó járművek minden esetben felvezető autót kapnak, így még idejében észrevesszük az akadályt.

Következő szempont a munkagép hossza. Ezt általában nem látjuk azonnal, pedig a vontatmányból álló mezőgazdasági szerelvény akár egy kamionnál is hosszabb lehet. Éppen ezért az előzés előtt győződjünk meg arról, hogy semmi sem jön velünk szembe, és elég időnk lesz a manőver végrehajtására. Ha a tábla tiltja, vagy nem látjuk a szembe sávot, akkor inkább menjünk lassabban. Sokkal jobb, ha elkésünk valahonnan, mintha oda sem érnénk.

Balesetet az irányváltás is okozhat, amikor az autós nem vette észre a traktor irányjelzését. Gyakori eset, hogy a lámpák nehezen észrevehető helyen vannak, vagy kevesebb fényerővel működnek. Sajnos ilyenkor a traktor súlyfölénnyel nyer, és bárkit letol az útról. Ezeket a baleseteket csak megfelelő oldal tartással és pontos körültekintéssel lehet elkerülni.

További bejegyzések