Magyarországon is egyre felkapottabbak az elektromos rollerek és biciklik. Miközben a hagyományos közlekedési eszközök tovább rontanak a környezetünkön, addig sokan választanak elektromos megoldásokat, ezzel támogatva a széndioxid kibocsátás megelőzését. Olyan márkák, mint a Xiaomi, visszahozták a köztudatba a régen használt rollereket, és úgy tűnik, hogy nem hiába.

A két keréken történő közlekedés falun és városban is kivitelezhető, akár mindennapos használattal is. Azonban érdemes figyelembe venni a szabályokat, főleg akkor, ha nem akarunk bírságokkal megküzdeni a jövőben.

A rollerek motorral mennek, amihez akkumulátor csatlakozik. Ezt 5 és 8 órán keresztül kell tölteni, majd nagyjából 30 és 40 km-en keresztül használhatóak. A végső távolságot olyan tényezők befolyásolják, mint az utazó súlya, az útviszonyok és az inklináció. Bár a rollerek a gyorsaságra lettek tervezve, a legújabb törvények szerint nem haladhatják meg a 25 km/órás sebességet. Nem érdemes internetes szoftvereket letölteni, mert ezeknek a használata szintén büntetéssel jár, ráadásul a roller élettartamát is veszélyeztetjük.

Tartsuk be a szabályokat

Fontos tudni, hogy csak egyetlen személy utazhat rajta, ne vigyünk se barátokat, se a gyerekeket. Bár a sisak használata nem kötelező, de erősen ajánlott. Maximális sebességnél sokat fog védeni, ha rajtunk van, így nem érdemes játszani ezzel. Bár a rollernek van beépített LED-es lámpája, az esti órákban vegyünk fel láthatósági mellényt. Ha szeretnénk, akkor extra lámpákat is rászerelhetünk.

Az elektromos rollerek általában 8 colos kerekekkel rendelkeznek, amiket levegővel tudunk felfújni. Legalább hetente egyszer ellenőrizzük a keménység. Amikor tehetjük, akkor használjuk a bicikli utat, és ne menjünk a járdákon, ugyanis egy lehetséges ütközésnél akár végzetes baleset is történhet. Utazás közben ne nyomkodjuk a telefont, és ne hallgassunk zenét sem, figyeljünk úgy, mintha autóban ülnénk. Ezeket a szabályokat betartva biztonságosan fogunk tudni közlekedni, és nem kell félnünk a bírságoktól.

További bejegyzések