Az utazásba beletartozik az a távolság, amit mindennap megteszünk a munkába járáshoz, bevásárláshoz, vagy a gyerekek iskolában juttatásához. Emellett nyaralásra is sokan a négy kereket válasszák, és hosszabb utakat is megtesznek velük. Sokan a nagyobb városokban laknak a megélhetés miatt, azonban a rokonaik, a családjuk egy messzi levő faluban ragadt, és ilyenkor a hétvégi kirándulásokra is gyakran sor kerül, ami autó nélkül nem lehetne kivitelezhető.

Pár évvel ezelőtt még csak hallani lehetett az elektromos autók lehetőségéről, amik azt mutatták meg, hogy egyszer majd utazhatunk tankolás nélkül is. Azonban azokban az években ez inkább tűnt második autónak semmint elsőnek, hiszen az akkumulátorok kisebbek voltak, és nem tudtunk volna nagyobb távolságokat megtenni egy közeli töltő nélkül.

Úgy tűnik, hogy lassan elérkezik annak az ideje, hogy végre tankolás nélkül tudjunk akár 500 kilométert is megtenni, ami hazánkban soknak számít. Ráadásul az országos töltőhálózata is kezd kifejlődni, úgyhogy nem kell attól félnünk, hogy valamiért az úton maradunk.

Már nem csak álom

A villámtöltők úgy lettek kitalálva, hogy nagyjából húsz perc alatt 100%-ra emeljék az akkumulátort. Ez pont elég egy kis lábnyújtásra és egy gyors kávéra. 2-3 évvel ezelőtt ezek a töltők még ingyenesek voltak, és sok helyi lakos kihasználta őket, hogy ne otthon növeljék a villanyszámlájukat.

Mára pénzbe kerülnek, bár még mindig összehasonlíthatatlan különbséggel, mint a benzines vagy a gázolajos autók. Tény, hogy az uniós törvények folyamatosan változnak, és egyre több állami támogatás jár az elektromos autókra is, úgyhogy ma már hamarabb dönthetünk a vásárlása mellett.

Bár az elektromos autó árak még jóval magasabbak, mint egy benzinesé, ez a jövőben gyorsan változni fog. A közlekedés egyre kényelmesebb lesz ezekkel a már önjáró autókkal is, amik olyan extrákkal vannak felszerelve, amiről a többi hagyományos autó csak álmodhat. Ma már pár ezer forinttal eljuthatunk az ország egyik végéből a másikba, mindezt úgy, hogy élvezzük is az utazást.

További bejegyzések